Błonnik posiada właściwości mające korzystny wpływ na organizm, przyczyniające się m.in. do:
mniejszego wchłaniania cholesterolu i trójglicerydów;
obniżenia ciśnienia tętniczego krwi;
spowolnienia rozkładu węglowodanów, obniżenia stężenia glukozy we krwi i obniżenia zapotrzebowania na insulinę;
regulacji rytmu wypróżnień, zwiększenie masy stolca,
zapobieganie zaparciu
wpływa na rozwoju korzystnych bakterii jelitowych
zmniejszenia uczucia głodu (pęcznieje w żołądku - głównie pektyna i celuloza);
usuwania z organizmu substancji szkodliwych - toksyn i metali ciężkich;
prewencji nowotworów przewodu pokarmowego.
Dzienna dawka błonnika witalnego : 3 łyżeczki stosowane 3 razy dziennie. Każde 3 łyżeczki należy rozpuścić w 0,5 l płynu: może to być zarówno woda mineralna, jak i mleko, sok owocowy, a nawet zupa. Najlepiej spożywać na trzy godziny przed posiłkiem i bezpośrednio po posiłku, ponieważ w ten sposób w znacznym stopniu zwiększa uczucie sytości. Podczas stosowania preparatu należy pić codziennie ok. 2 l wody.
Błonnik nie podwyższa wartości energetycznej posiłku. Jedną z jego cech jest zdolność do pęcznienia (polisacharydy i lignina). Spowodowane jest to absorpcją wody, na którą wpływa rozdrobnienie produktu oraz obróbka cieplna.
Przeciwwskazania do stosowania preparatu
nadwrażliwość na składniki błonnika witalnego
choroby przewodu pokarmowego, takie jak: niedrożność jelit, choroby przełyku i wpustu żołądka
bóle brzucha o nieznanej przyczynie
nudności lub wymioty
krwawienia odbytu
trudna do uregulowania farmakologicznego cukrzyca (szczególnie typu 2)
Należy pamiętać o:
nie spożywaniu preparatu w postaci suchego proszku, ponieważ istnieje ryzyko zablokowania jelit
nie piciu gotowego preparatu na noc
podanie preparatu dzieciom poniżej 12. roku życia wymaga konsultacji lekarskiej
osoby z cukrzycą powinny uzyskać zgodę lekarza na zażywanie preparatu
błonnik witalny należy przyjmować zachowując odstęp czasu (30-60 minut) po zażyciu leków