Majeranek – MAJORANA HORTENSIS
Od wieków ceni się smakowe i zdrowotne walory ziołowych przypraw. Z zielonego serca Wielkopolski, gdzie wiedza, doświadczenia i pasja kolejnych pokoleń zielarzy tworzy cenny surowiec, otrzymujesz produkt, który wzbogaci Twoje doznania kulinarne i doda zdrowia.
Majeranek dodaje się głównie do potraw ciężkostrawnych, takich jak zupy z grochu, fasoli i warzyw, duszonej i pieczonej baraniny oraz wieprzowiny, mięsa mielonego oraz tłustego drobiu, pasztetów, sosów, smażonych ziemniaków, farszu oraz potraw z rusztu. Najlepiej użyć go jako przyprawy podstawowej tylko z pieprzem i solą. Harmonizuje także z tymiankiem, szałwią i rozmarynem. Nie należy go łączyć z oregano. Oprócz pieczonego lub gotowanego mięsa i wędlin, pozostałe potrawy doprawiamy pod koniec przygotowania. Majeranek pobudza trawienie.
Warunki przechowywania
Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej.
Produkt naturalny z upraw kontrolowanych.
Zawartość opakowania – 25g
Norma ZN-0319/KAW/02
Czarne nasiona czarnuszki najczęściej są wykorzystywane jako dodatek do pieczywa (aromatyczna przyprawa), do przetworów warzywnych (do konserwowania ogórków w celu zachowania ich jędrności), do aromatyzowania wina. Mielone nasiona czarnuszki mogą stanowią dobrą namiastkę pieprzu, gdyż u osób wrażliwych nie podrażniają błony śluzowej żołądka. Oprócz walorów smakowych i aromatycznych czarnuszka posiada właściwości lecznicze.
Czosnek niedźwiedzi BIO z uprawy ekologicznej to aromatyczna przyprawa o zapachu czosnku.Ma duże właściwości zdrowotne, działa bakteriobójczo, przeciwgrzybiczo.
Działanie:- antybakteryjne
- antynowotworowe
- pobudza powstawanie śluzu w oskrzelach
- obniża ciśnienie krwi, zapobiega miażdżycy i poprawia pracę serca
- pomaga oczyścić organizm z szkodliwych toksyn
- stymuluje układ pokarmowy do wydzielania soków trawiennych i żółci
- pobudza jelita do skuteczniejszego wydalania
Dyptam korzeń mielony/sproszkowany. Przyprawa polecana w diecie św. Hildegardy. Dyptam potocznie jest nazywany "czyścicielem rur".
Galgant mielony jest jednym z ziół polecanych w diecie Świętej Hildegardy.
Święta Hildegarda to żyjąca w średniowieczu mniszka - uzdrowicielka, zielarka i wizjonerka. Ta przyprawa nadaje się do potraw mięsnych (również wędzonych), azjatyckich i indyjskich. BIO z uprawy ekologicznej.