Miód akacjowy jako jeden z nielicznych gatunków miodu posiada bardzo jasną barwę. Kolor ten bardzo często określany jest jako jasno słomkowy, czy też żółto słomkowy. Po krystalizacji najczęściej przybiera on białą barwę, albo jasno żółtą. Niemniej jego krystalizacja przebiega bardzo powoli i miód nawet przechowywany przez kilka miesięcy może mieć postać płynną.
Miód Akacjowy pochodzi z robinii białej (akacji białej), która należy do najbardziej miododajnych roślin występujących w Polsce. Kwitnienie robinii przepada na przełom maja i czerwca i trwa około 10 dni.
Miód odznacza się delikatnym, subtelnym, lekko mdłym aromatem, harmonizującym z kwiatami akacji. W smaku jest słodki, delikatny i lekko kwaskowaty. Ma opinię najsłodszego wśród wszystkich miodów, dlatego jest tak szczególnie lubiany przez dzieci! Ponad to charakteryzuje się intensywnym, przyjemnym zapachem.
Bogaty w cukry proste, łatwo i szybko przyswajalny przez organizm, jest przede wszystkim cenną odżywką regeneracyjną w stanach zmęczenia fizycznego i umysłowego. Polecany jest na wszelkiego rodzaju zaburzenia przewodu pokarmowego tj. zaburzenia trawienne, stany skurczowe i zapalne żołądka i jelit, nadmierne wydzielanie soku żołądkowego. Stosowany w leczeniu wrzodów żołądka, czy dwunastnicy przyspiesza odnowę błony śluzowej zwiększając wydzielanie śluzu.
Składniki:
100% miodu naturalnegoWartości odżywcze 100g:
Energia: 368 kcal;
Energia: 1542kJ;
Tłuszcze: 0g;
Białko: 0,4g;
Węglowodany: 80g.
Pozyskano i zapakowano w Polsce
Produkt gotowy do spożycia.
Przechowywać w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu.
Nie podawać dzieciom poniżej 1 roku