Dość mocno rozpoznawalny ze względu na swoją ciemną barwę oraz charakterystyczny zapach i ostry smak. Podnosi walory smakowe wypieków cukierniczych (np. pierników), doskonały do dziczyzny, kozich serów oraz nalewek.
Miód gryczany pozyskiwany jest przez pszczoły z drobnych kwiatów gryki kwitnących w lipcu i sierpniu. Posiada szerokie zastosowanie lecznicze. Ceniony jest ze względu na korzystne oddziaływanie w przypadku chorób układu krążenia i serca. Miód gryczany jest również dużym źródłem witaminy C oraz łatwo przyswajalnego magnezu. Posiada on również szereg zastosowań, m.in. wspomaga wątrobę i woreczek żółciowy w procesach detoksykacyjnych, polecany jest osobom chorym na cukrzycę insulino niezależną, wspomaga leczenie niedokrwistości (ze względu na braki żelaza u dzieci i u osób dorosłych) oraz schorzenia układu moczowego i prostaty.
Składniki:
100% miodu naturalnego
Wartości odżywcze 100g:
Energia: 368 kcal;
Energia: 1542kJ;
Tłuszcze: 0g;
Białko: 0,4g;
Węglowodany: 80g.
Pozyskano i zapakowano w Polsce
Produkt gotowy do spożycia.
Przechowywać w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu.
Nie podawać dzieciom poniżej 1 roku.