W kiełkach brokuła są bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki któremu wykazuje on silne działanie przeciwnowotworowe. Zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20-30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.Kiełki brokuła wspomagają obniżanie ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu,wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.
Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori.
Kiełki brokuła są pikantne w smaku, doskonale nadają się do surówek i kanapek.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.
Witaminy
A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K
Składniki mineralne
Wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, selen, mangan
Inne
Koenzym Q10, sulfofran, kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, karoten, luteina, chlorofil, antyoksydanty, białko (35%)
Kiełki lucerny zawierają rzadko występującą w roślinach witaminę B12, na której niedobór narażeni są wegetarianie. Poza tym są bogate w witaminy A, C i D oraz lecytynę. Poprawiają pamięć, mają właściwości pobudzające.
Są cennym źródłem fitoestrogenów, hormonów roślinnych, które w naturalny sposób pomagają zwalczać symptomy menopauzy. Szczególnie polecane są również kobietom w okresie ciąży i karmienia. Zapobiegają osteoporozie, nowotworom i chorobom serca.
Fasola mung oprócz znacznych ilości białka, zawiera wszystkie ważne dla organizmu witaminy (A, B, C i E) oraz sole mineralne. Kiełki fasoli mung obniżają również poziom „złego" cholesterolu oraz zawierają duże ilości antyutleniaczy, które zapobiegają chorobom serca i nowotworom.
Mówi się, że kiełki są witaminową bombą. I nie bez powodu. Podczas kiełkowania zmagazynowane w nasionku składniki zamieniane są na łatwo przyswajalne przez organizm substancje- witaminy i minerały, odżywcze białka, enzymy i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Kiełki rzodkiewki dzięki dużej ilości witaminy C podnoszą odporność organizmu. Zawierają dużo siarki, dlatego wpływają korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci.
Mają ogromną ilość potasu, poprawiają trawienie, leczą infekcje, kamienicę pęcherzyka żółciowego i nerek.
Mówi się, że kiełki są witaminową bombą.